Agenda van De Achterhoek

woensdag 3 april 2024

Avond van de filosofie

LEZING DENKER DES VADERLANDS MARJAN SLOB

April is de maand van de Filosofie. Er zijn in deze maand door heel Nederland filosofische nachten, diverse programma’s, verschillende lezingen gehouden, ook in Winterswijk. Op woensdagavond 3 april 2023, organiseert de vrijmetselaarsloge De Achterhoek een lezing door de Denker des Vaderlands Marjan Slob met als titel: “Ruimte voor meerstemmigheid” in het logegebouw Jeugdkerkstraat 6 Winterswijk. De aanvang is om 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:30 uur. Kaarten Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Kramer, Wooldstraat 24, 7101 NR  Winterswijk.

Als filosoof vraagt Marjan zich constant af wanneer wij mensen nu eigenlijk een ‘goed’ leven leiden. Een voorlopig antwoord vindt ze bij Richard Rorty, één van haar favoriete denkers. Volgens hem vereist dit: zorg dragen voor de wereld om je heen, én aandacht besteden aan je binnenwereld.

Waar het gaat over de wereld om ons heen – het publieke domein – is het vermijden van wreedheid het belangrijkste. Oog hebben voor de medemenselijkheid van een ander is hier het devies.

De ‘binnenruimte’ van ieder mens is echter ook cruciaal voor een vitale samenleving. Daar komt steeds opnieuw tot expressie wat een leven de moeite waard maakt. In die binnenwereld ervaar je vaak juist een oneindige vreemdheid – de vreemdheid van de ander, de vreemdheid van jezelf.

Die twee ruimtes – van de binnenwereld en van de buitenwereld - zijn dus nog niet zo gemakkelijk te verzoenen. Ze gaat op deze avond graag in gesprek over hoe je met die tegenstellingen leeft. Steeds in het licht van die bredere vraag: wat behelst een waarlijk goed en rijk leven? Het definitieve antwoord heeft ze niet. Maar voor haar is duidelijk dat zo’n leven meerstemmigheid zal vieren.

De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker. De feestelijke inhuldiging van de nieuwe Denker vindt om het jaar plaats tijdens de Maand van de Filosofie.

Alle Denkers zijn in staat de hectiek van het nieuws in een groter verband te plaatsen. Op die manier verdiepen zij niet alleen de actualiteit en het publieke debat, maar maken zij de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek.

Marjan Slob is de huidige Denker des Vaderlands. Als richtinggevend motto voor haar termijn heeft zij gekozen voor ‘ruim denken’. Marjan studeerde filosofie in Utrecht en heeft een lange staat van dienst als schrijver-onderzoeker voor nationale kennisinstituten (zoals het Planbureau voor de Leefomgeving, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de staf Deltacommissaris). Zij schrijft voor kranten en tijdschriften, waaronder Filosofie Magazine en de Volkskrant, waarin zij jarenlang een column had op de opiniepagina’s. Daarnaast schrijft zij prijswinnend vrij werk, waaronder Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest (2017), De lege hemel: over eenzaamheid (2020) en Door de bomen het huis (2022). In 2021 was zij gastschrijver in Parijs.

Details
woensdag 3 april 2024
20:00 tot 22:00
De Achterhoek
 
Herinnering in je agenda?